Recenze

Exorcistův dům

Čtete rádi temné příběhy, v kterých vystupuje ďábel a svými pokoutnými praktiky vrhá lidské duše do temnoty a zkázy? Horor EXORCISTŮV DŮM je ponurým vyprávěním o nebezpečné síle vyvolávání zlých démonů, před kterými nemáte šanci uniknout. Hororový román zasazený do devadesátých let potěší milovníky rodinných thrillerů, příběhů o posedlosti a exorcismu.

Název: Exorcistův dům
Autor: Nick Roberts
Překlad: Jitka Čupová
Nakladatelství: Fobos
Rok vydání: 2023
Počet stran: 256

Psycholog Daniel Hill kupuje v létě roku 1994 statek v malebném prostředí Apalačských hor. Spolu s manželkou Norou a dospívající dcerou Alicí prodají dům v Ohiu a přestěhují se na jih. Zpočátku si užívají krásy života na venkově, avšak jejich idyla končí, když ve sklepě objeví skrytou místnost se studnou zatlučenou prkny, přes kterou je položený mohutný kříž. Postupně se dozvídají, že předchozí majitel domu byl exorcista, ale to už se kolem nich začíná rozpoutávat hotové peklo. Každý z nich zažívá věci, které nedokáže vysvětlit, zlá moc útočí na jejich nejslabší místa a prohřešky z minulosti. Hillovi záhy pochopí, že odjezd z farmy je nezachrání a musí se vypořádat jak s temnotou, které sídlí na farmě, tak i s tou, kterou si nesou každý v sobě.

⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓ ⇓

Hororový román Exorcistův dům vypráví příběh staré farmy v horách, kde se ukrývá samotné peklo. Připravte si růžence a ponořte se do pekelné temnoty v tajemném sklepě, kde je až příliš velké horko, dusno a ve vzduchu visí pach síry. Ta věc, která se tam ukrývá, odhalí vaše nejhlubší strachy či nejskrytější tajemství a použije to proti vám. Vše, o čem si myslíte, že je bezpečně ukryto v zákoutích vaší mysli, bude vyjeveno.

Příběh vyprávěný er-formou sleduje dění kolem staré farmy, jejíž zdi by mohly vyprávět o podivných, smrtelných nehodách (nebo snad temných plánech?), které potkaly její obyvatele. Píše se rok 1994 a na statek se stěhuje mladá rodina plná entuziasmu a smíchu. Ten ale brzy všechny přejde, jakmile otevřou zavřené dveře do sklepa. Jaké zlo se skrývá v jeho útrobách? Kam mizí čas a proč si nic nepamatují? A hlavně komu patří oranžové oči sledující je z temnoty a podivný zápach síry, který se občas šíří domem?

„Luku, pomoz mi,“ sténala. Luke se podíval na Merla.
„Nenech se zmást, chlapče. Není to ona.“
„Jsem to já, Luku,“ prosila Amélie. „Ta věc už je pryč. Zalekla se a utekla.“
Všude po těle jí vyrazily malé plamínky ohně. Začala křičet, zatímco jí kůže rudla a praskala žárem.
„Sundej jí ty řetězy! Ona umírá!“ křičel Luke.
Merle chytil chlapce oběma rukama za košili a přitáhl ho k sobě.
„Naše jediná šance je vyhnat z ní toho démona dřív, než jí tělo vypoví službu,“ zařval mu Merle do obličeje. „Jestli zemře dřív, než se nám to podaří, démon se vrátí do pekla jako vítěz.“

Začátek se rozjíždí ve stylu klasických hororovek, jenž se na nás kdysi valily z TV obrazovek a v kterých se ďábel dokáže chopit každé duše, která mu přijde pod ruce. Vymítač připravený s křížem v ruce a svěcenou vodou v podpaždí marně hledá munici pro tento nerovný souboj a podsvětí se tetelí blahem nad novou duší. Velmi brzo ale začne příběh nabírat dech, který do příběhu vnáší nová rodina kupující prokletý dům a jejich nejslabší místa a prohřešky mládí začnou románu dodávat tajemnost, ponurost a osobní přístup.

Autor píše čtivou a úspornou formou, která dává vyniknout hlavnímu toku vyprávění. Pomalu se do vás vkrádá stísněnost a obavy, a i když je chvílemi děj až příliš průhledný a jednoduchý, stejně vás tato hororová záležitost dostane. Tušíte, kam bude děj směřovat, přesto si nenecháte ujít vzrušující a nebezpečnou podívanou, kterou vám ďábel poskytne a příjemné mravenčení v zádech už jenom dokresluje celkovou atmosféru románu.

Horor Exorcistův dům mě bavil. Nejedná se o žádné veledílo, ale rozhodně se mu nedá upřít čtivost, atraktivita a návykovost. Trochu narychlo spíchnutý závěr a předvídatelné vyústění neubírá nic z tempa a vám se tak dostává přesně nadávkovaných ingrediencí, které od hororu očekáváte. Pokud jste milovníky tohoto temného žánru, tady zřejmě budete spokojeni a budete si užívat mrazivou scénu, která nepostrádá množství zvratů a akcí, při kterých může tuhnout krev v žilách. 😉

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ 💔 🤍

Za temný příběh prostoupený ďáblem a svědomím děkuji KNIHCENTRUM.CZ, na jejichž stránkách si můžete knihu Exorcistův dům pořídit.

Autor: Veronika Es.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *