Recenze

Skleněný muž

Druhý díl série temných severských případů o krutých zákoutích lidské duše je zde a opět se jedná o vysoce výživné čtení, od kterého se vám bude hodně těžko odcházet. Tenhle SKLENĚNÝ MUŽ povstává z hlubin, odkud se nikdy nikdo nevrátil a navíc je vážně podivně ujetý a ulpívá na něm temný stín tajemství a šílenosti.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s knihkupectvím Luxor za účelem recenze.

Název: Skleněný muž
Autor: Anders de la Motte
Překlad: Jaroslav Bojanovský
Nakladatelství: Euromedia Group Kalibr
Rok vydání: 2024
Počet stran: 632

Inspektorku Leo Askerovou po letech mlčení kontaktuje její otec. Na jeho farmě našli mrtvolu, pro policii se stal podezřelým číslo jedna, ale on tvrdí, že je nevinný. Lein přítel z dětství Martin Hill píše životopis o podnikateli Gunnarovi Irvingovi na jeho panství, kde kolují historky o záhadných úmrtích a podivných nebeských úkazech. Askerová a Hill hledají odpovědi – a mezitím z hlubin povstává Skleněný muž. Z hlubin, odkud se nikdo nikdy nevrátí. Nikdo kromě něj…

√ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √

Krimi Skleněný muž je druhým dílem ze série Leo Askerová a už úvodní titul Pán hory mě nadchnul a dostal svojí spletitou zápletkou i nikdy nekončícím napětím. Autor se nám naštěstí nepokazil 😉 a tak i pokračování se odehrává ve vysokorychlostním stupni, v kterém se odvíjí hned dva náročné případy.

Příběh vyprávěný er-formou sleduje několik linek. Nejvíce pozornosti se dostává hlavní hvězdě Leo Askerové, které se její minulost zase protivně připomíná a ke svému rozčarování musí přijít na pomoc otci, jehož nenávidí stejně, jako miluje. Ani její přítel z dětství Martin Hill se nenechá zahanbit a vydává se propátrat podivné jevy a události na panství bohatého podnikatele, jehož minulost je spjata s ufem a záhadnými úmrtími. Jak vidno, oba dva mají plné ruce práce…

První impulz mu velel, aby utekl. V panice, co nejdál odsud. On ale místo toho zůstal nad umírajícím mladíkem nehybně stát.
Tělem mu prolétl zvláštní impulz, přiměl ho vedle Bureho pokleknout, vzít ho za ruku a podívat se mu do očí. Zkoumat ho stejným způsobem, jako to dělával se skleněnou žábou.
Pozorovat, jak jeho oči se zdrceným výrazem pomalu vyhasínají. Jak začala cesta mezi světy.
A jak všechno nakonec ustrnulo. V tu chvíli jako by se proměnil. Jako by vyrostl. Stal se někým jiným. Někým větším, silnějším, lepším. Nebyl už nejistý mladík, ale bytost mající moc.
Skutečnou moc. Jedinou, na níž opravdu záleží.
Moc nad životem a smrtí.

Autor vás od samého začátku drží v šachu. V neustálém sledu vás zasypává akcemi, nenadálými zápletkami a do toho k vám z temných stínů promlouvá podivná postava Skleněného muže. Dvě stěžejní osy dostatečně naplňují obsah, a i když se pravidelně střídají, nedělají vám v ději žádný bordel. Autor tentokrát neměl potřebu před vámi výrazně zatajovat své padouchy a drobí své indicie po troškách, takže si dokážete pospojovat zákulisí případu. Nicméně pokud byste očekávali, že tahle jízda vám tím pádem nedokáže přinést potřebnou dávku napětí a nadšení, chyba lávky. Tady se neodtrhnete, dokud nedočtete.

Silnou stránkou této knihy jsou kromě nevšední zápletky i jeho hlavní postavy a hlavně Leo Askerová vás dokáže zaujmout téměř okamžitě. Nejen svoji pohnutou a temnou minulostí, ale i poněkud zvláštním, odtažitým až nespolečenským jednáním a sarkastickými hlášky. K těmto intenzivním prvkům se přidává i speciální prostředí, do kterého je děj umístěn a který si trochu zahrává se sci-fi světem a tajemnem. Opět vše doplňuje hutná atmosféra, v které cítíte blížící se zlo a potíže a v které si i přes znepokojivý pocit hovíte jako v tom nejlepším pelíšku. 🙂

Detektivka Skleněný muž se mi velmi zamlouvala a jsem ráda, že autor tímto dílem potvrdil i obnovil mé nadšení z úvodního dílu. Je to svižný, je to čtivý, je to napínavý a je to výživný, a pokud máte rádi nevšední detektivní zápletky, sympatické a výrazné postavy včetně některých podivně šílených týpků, pak tady rozhodně neuděláte chybu.

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Autor: Veronika Es.

Listovat knihou můžete zde, na stránkách Knižního klubu.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *