Recenze

Manželky mého muže

Čtyři ženy, které spojuje jeden muž, se potkávají u lůžka, na kterém leží jeho mrtvola. Věděly o sobě? Jaký vztah k němu měly a jak se do jejich životů otiskla jeho smrt? Přečtěte si román MANŽELKY MÉHO MUŽE a dozvíte se, jak tragická událost odkryje netušená tajemství muže, kterého milovalo více žen, než si zasloužil. Budou schopné začít znovu bez něj? Zajímavé a citlivé vyprávění.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s nakladatelstvím Prostor za účelem recenze.

Název: Manželky mého muže
Autor: Faith Hoganová
Překlad: Johana Horálková
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2024
Počet stran: 329

Paul Starr je nejzáhadnější muž, jakého kdy Grace potkala. Nadmíru úspěšný lékař má snad úplně všechno, a to včetně manželky, která mu rozumí: moudrá Evie miluje Paula natolik, že je ochotná se o něj s bohémskou Grace podělit. Krásnou Annalise pak zachrání Paul před zlomeným srdcem a ponížením. Cizinka Kasia považuje Paula za svého jediného opravdového přítele. Jeho náhlá smrt není jedinou špatnou zprávou, se kterou se všechny čtyři protagonistky musejí vypořádat. Nebylo sice žádným tajemstvím, že Paul žil více životů, neboť před lidmi, které miloval, nic neskrýval, najednou se ale zdá, že všechno bylo trochu jinak. Když se životní cesty čtyř žen protnou, vypadá to, že se začnou ubírat jedním směrem a že nové přítelkyně najdou společně recept na to, jak překonávat rány osudu i hranice své vlastní mysli.

ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ

Román Manželky mého muže odkrývá příběh čtyř žen a jednoho nečekaného přátelství. Tady nejde tolik o dějovou osu, která je celkem předvídatelná a příliš inovací nepřináší, tady jde především o vývoj postavy a jeho vnitřní cestu, která se vám pozvolna mění před očima. Je to zajímavé, je to citlivé a trochu zvláštní, což já velmi ráda. 😉

Příběh je vyprávěn er-formou a sleduje osud všech čtyř žen. Dostanete tak možnost proniknout ke všem do hloubky, v které objevujete jejich pocity i myšlenky a poznáváte je téměř dokonale. Evie byla první ženou tajemného muže Paula Starra a i když si žili celkem spokojeně, Paul našel zalíbení v umělkyni Grace. Evie se nakonec rozhodne podělit se s touto bohémskou ženou o svého manžela, ale to ještě netuší, že ani Grace není jeho posledním výstřelkem. S Annalise poznává zase trochu jiný vztah a rumunská dívka Kasia hraje úplně prapodivnou roli v jeho životě. Vše se provalí jeho smrtí a ženy se tak navzájem poznávají, zkoušejí, přehodnocují a hledají cestu z této zvláštní situace. Možná jim ale společně strávený čas přinese i nové možnosti, v které ani nedoufaly.

Grace přestala sledovat, co Evie říká. Jako by jí mezi vchodovými dveřmi a kuchyní unikl nějaký krok, jako by ji obešel vesmír.
„Venku čekají strážníci, aby nás k němu dovezli. Bylo by správné, abyste u toho byla taky. Měli jste spolu koneckonců dítě.“
„Byl to můj manžel,“ odvětila Grace. Nikdy se s ní nerozvedl. Pořád ještě nosila svůj snubní prsten. Přestože počal s Annalise Connollyovou dva chlapce, stále byl důležitou součástí jejich života.
„Ne, Grace.“ Evie na ni pohlédla s fanatickým zápalem. „To se pletete. Pořád to byl můj manžel. My jsme se nikdy nerozvedli.“

Autorka píše laskavým a citlivým stylem, který nikam nespěchá. Do svého příběhu vás pouští s opatrností a pozvolna, a pokud přistoupíte na její podmínky, otevře se vám svět zvláštních vztahů a nevšední příběh plný niterných emocí. S obezřetností našlapujete mezi křehkými pouty, které se vám mohou zdát podivné, ale za každý vztahem je ukrytý citlivý příběh ženy, která se nyní musí vyrovnat se ztrátou milovaného muže.

Autorka výstižně popsala a vyobrazila vývoj každé z žen. Jejich počáteční přesvědčení, které dostalo povážlivé trhliny, jež se s opatrností a znovuobjevenou nadějí pozvolna zacelují, se mění, a i když v nich zůstávají stopy příkoří, jsou překryty novým životním impulzem, který jim vlévá chuť do života. A přátelství, pochopení i odpuštění tady hrají svoji roli.

Ačkoliv má příběh pár drobných much a některé momenty jsou stěží uvěřitelné, dokázal mi předat emoce i pocity, které pro mě byly přínosné. Je to o něco pomalejší čtení, ale rozhodně ne nudné, a pokud se rádi noříte do niterných pocitů, v kterých se kdykoliv můžete ocitnout na dně, sáhněte po románu Manželky mého muže a poznejte zajímavé osudy čtyř žen, pro které smrt „společného“ muže znamenalo pochopení, odpuštění i vykoupení. Mně se to líbilo a dokázala jsem si z románu vytáhnout potřebné věci.

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ 💔 🤍

Autor: Veronika Es.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *