Recenze

Dareba

Ach, ty Darebo, holko jedna nešťastná, nepochopená a jedinečná…❤ Poutavý román DAREBA je křehkým a intenzivním vyprávěním o dívčím dospívání v Pádské nížině, kde vládne kontrola, sexismus a násilí fašismu. Velmi krásné, bolestné i láskyplné čtení. Doporučuji!

Název: Dareba
Autor: Beatrice Salvioni
Překlad: Alice Flemrová
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2023
Počet stran: 238

Říkali jí Dareba a nikomu se nelíbila. Vyslovit její jméno nosilo smůlu. Byla to čarodějnice, jedna z těch, co na člověka přivolají dech smrti. Měla v sobě ďábla a já jsem s ní nesměla mluvit. Příběh přátelství dvou dívek, Francesky, která pochází z měšťanské rodiny, a Maddaleny/Dareby, jež v očích obyvatel vesnice představuje jakousi smůlonošku. Jsme v severní Itálii v období fašismu a italsko-etiopské války, kde platí pouze hlasy a názory „silných mužů“. Francescu fascinuje Maddalenina nespoutanost, dryáčnictví, a touží se připojit k její partě. Je jí čím dál víc jasné, že útlak a nespravedlnost vládne nejen jejímu životu, ale je podstatou fašistického režimu, ve kterém vyrůstá. Když je Dareba obviněna z vraždy mladého muže, musí se poprvé postavit světu dospělých, aby dokázala svou nevinu.

℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘ ℘

Tahle holka, které neřeknou jinak než Dareba, vám vleze do hlavy a už ji odtamtud nedostanete. Na pozadí fašismu a italského vpádu do Etiopie se odehrává citlivý příběh o přátelství vzorné Francesky a vzdorné Maddaleny řečené Dareba. Tohle je příběh, který se vám dostane do srdce i do duše a zaplní v nich každičké volné místo.

Příběh je vyprávěn ich-formou z pohledu Francesky. Tahle měšťanská holka, která má všechno a přece ji něco chybí je magnetickou silou přitahována k Maddaleně alias Darebě. Malé ďáblici, které nic neujde, její drzost a vyzývavost je trnem v oku všem obyvatelům a provází ji pověst čarodějnice. V její blízkosti se komukoli a kdykoli může přihodit cosi zlého… Její fantazie i hraní jsou někdy nebezpečné, ale pokud se k ní dostanete blíž, jako Franceska, zahrne vás bezmeznou láskou a přátelstvím. V Itálii je právě u moci Mussolini a fašismus bují za každým rohem stejně jako maloměšťáctví a předsudky. Franceska se pozvolna probouzí do světa pravdy i prozření, a když se Dareba ocitne v potížích, je třeba sebrat odvahu a postavit se bezpráví.

Dareba chodila ulicemi centra a ochozenými sandály přitom šoupala po dlažebních kostkách, bradu nosila vysoko a po boku měla dva kluky starší než ona. Když je míjela, ženy cedily skrz zuby „pámbůhnásvochraňuj“ a horečnatě se křižovaly; muži si naopak odplivávali. Ona se tomu nahlas smála a vyplazovala jazyk, pak se ukláněla, jako by byla za ty urážky vděčná.
S těmi uhlově černými okudlanými vlasy, skoro jako by je pižlali řeznickým nožem podle kastrolu, a s tmavýma lesklýma očima, kočičíma stejně jako hbité tenké nohy, mi připadala jako to nejkrásnější stvoření, co jsem kdy viděla.

Autorka napsala úžasný román plný emocí, osobních pocitů a skvostného vyprávění. Od první stránky jste vtaženi do výjimečného příběhu, v kterém dominuje výrazná hrdinka i krásný jazyk. Váš pohled se bude upírat nejen na dvě rozdílné cácorky, ale bedlivě budete vnímat i stísňující atmosféru celého románu. Nejen, že je Mussolini oslňující hvězdou, ke které se upírá zbožňující pohled všech Italů, ale i konvencemi sešněrované maloměsto ovládané ideologií a katolickou vírou přispívá k celkovému napjatému obrazu, který se vám s jistotou vypaluje do zornice. K tomu si ještě přidejte šovinismus a ruku v ruce jdoucí machismus, v kterém jsou ženy umlčovány a stavěny na úplné dno lidského řetězce a obraz Itálie třicátých let je na světě.

Cítíte z obálky knihy, při pohledu na vyobrazenou dívku, tu tíživou, mrazivou až nebezpečnou atmosféru? A přesně stejnou náladou oplývá i příběh ukrytý vevnitř. Svojí syrovostí, živelností a přesvědčivou reálností vás naprosto odzbrojí a vede si vás cestičkami svého vyprávění. Nebraňte se, poddejte se tomuto jedinečnému zážitku, v jehož lůně je ukrytý nádherný, bolestný, lidský příběh dvou dvanáctiletých dívek, které na předělu dětství a dospívání hledají pravou tvář společnosti a společně v sobě objevují touhu i odvahu postavit se k životu i konvencím čelem.

Dareba vás bude fascinovat. Stejnou měrou ji budete chtít obejmout, chlácholit a rozevřít nad ní ochranná křídla i zatřást s ní, abyste z té její hlavy vyklepali všechny bláznivé nápady, kterými si ubližuje a přitahuje tak k sobě hněv i odsouzení místních obyvatel. Ona je prostě výjimečná stejně jako tento příběh a já musím zkonstatovat, že ve mně bude ještě dlouho doznívat změť pestrých pocitů i nadšení z ojedinělého čtení.

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Za úžasný, citlivý, bolestný i intenzivní zážitek děkuji nakladatelství Argo, na jejichž stránkách si můžete knihu Dareba pořídit.

Autor: Veronika Es.

Listovat knihou můžete zde, na stránkách nakladatelství Argo.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *