Recenze

Aby na mě nezapomněli

Brali byste možnost se ráno probudit a začít svůj život v podstatě od začátku, protože nikdo by si vás nepamatoval a neměl s vámi svázaný jediný zážitek? Tommy si tu možnost nevybral, jednoduše se mu „to“ děje. Od narození.  Jaké to je začínat každý rok o 365 dní starší s tím, že se opět musíte představit lidem, o kterých víte první – poslední a oni vůbec netuší, kdo jste? Knihu s názvem Aby na mě nezapomněli plnou emocí, silné vůle a odhodlání jednoho „běžného“ muže neodložíte do té doby, než se dozvíte, jak se svým, neobyčejně komplikovaným životem popere.

Název: Aby na mě nezapomněli

Autor: Michael Thompson

Nakladatelství: Beta

Rok 2024

Počet stran: 376

Oficiální anotace

Jedné obyčejné noci jednoho obyčejného roku se rodiče Tommyho Llewellyna probudí v bytě bez hraček a plínek, bez fotek svého miminka rozvěšených po stěnách a bez jediné vzpomínky na skutečnost, že to malé dítě spící v postýlce je jejich. Tommymu je totiž souzeno, aby si ho nikdo nepamatoval. Každý rok ve stejný den všichni kolem něj zapomenou, že existuje, a Tommy se místo narozeninové oslavy musí lidem, které už dávno zná, znovu představovat.

Summa summarum

Australský spisovatel Michael Thompson poslal do světa knihu, která žádného čtenáře nemůže nechat netečného. A to zejména proto, že nechal svému knižnímu hrdinovi Tommymu Llewellynovi  pořádně naložit – jeho spisovatelské sudičky ho stihly nevídaně „zlou kletbou“ – během noci na jeho narozeniny na něj všichni zapomenou. Během každých narozenin a pokaždé. Vzhledem k tomu, že se mu toto „vymázání“ stalo již na jeho první narozeniny, musel vyrůstat v dětském domově (tzv.“Mlíkárně“). Je jasné, že jde o příběh nabitý emocemi – vlastní rodiče na něj přes noc zapomenou…. Chtě nechtě budete sympaťákovi, který vám v knize před očima vyroste z opuštěného miminka v mladého muže a  založí rodinu – upřímně fandit. Jeho celý život bude o seznamování. Takový Alzheimer naruby – vy si pamatujete všechno, ale ostatní vás absolutně nepoznávají a ztratily se jim i všechny zážitky a dobrodružství s vámi. Mě osobně to děsí. Nerada se seznamuji a Tommy žije s vědomím, že se to bude opakovat zas a znovu. Abychom byli upřímní každoroční Reset Tommymu přináší nejen obtíže, ale také možnosti. Možnosti napravit jiným způsobem neopravitelné vztahy… Co mám trošinku panu spisovateli za zlé je fakt, že nevysvětlil, proč se mladíkovi děje, to, co se mu děje. Škoda. Nicméně musím konstatovat, že kniha se velmi lehce čte. Děj odsýpá a já doufala, že další narozeniny se Tommy probudí a třeba… No, zjistěte sami, jak to s milým a chytrým chlapcem / mužem nakonec dopadne 🙂 . Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi hořko-sladké, netuctové příběhy.

Hodnocení: ❤️❤️❤️❤️💔

Za knihu plnou lásky, přátelství a naděje děkuji nakladatelství Beta.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *