Recenze

Bezmocná

Tahle holka patří mezi Obyčejné a ty jsou určeni pouze pro jedinou věc – pro smrt. Králova syna vycvičili, aby zabíjel Obyčejné – bez milosti. Možná to vypadá, že teď je naprosto BEZMOCNÁ, ale nenechte se mýlit, tahle kurážná holka má pro strach uděláno, i když ji srdce hoří touhou. Velmi zábavné a povedené čtení, kde se (pro změnu 😀 ) soutěží na život a na smrt.
Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s knihkupectvím Luxor za účelem recenze.

Název: Bezmocná
Autor: Lauren Roberts
Překlad: Kateřina Jirčíková
Nakladatelství: Euromedia Group Yoli
Rok vydání: 2024
Počet stran: 528

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé… Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova Obyčejní. Když je král vykáže z království, nedostatek schopností se náhle stává hrdelním zločinem. Jedním z vyděděnců je i Paedyn Grayová. Skrývá se v chudinské čtvrti, kde je život mimořádně krutý, a vydává se za Elitu, aby splynula s ostatními a vyhnula se problémům. Jenže pak zachrání mladého cizince, aniž tuší, že to je jeden z ilyjských princů, Kai Azer. Za „odměnu“ je vybrána do Očistných zkoušek, brutální soutěže, která má demonstrovat sílu Elity. Pokud ji však nezabijí protivníci, postará se o ni Kai, k němuž začíná něco cítit. Jestli totiž zjistí, že Paedyn je ve skutečnosti Obyčejná, bude to znamenat její konec.

ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ

Román Bezmocná je prvním dílem z duologie a pokud máte rádi fantasy, v kterých se bojuje na krev stejně, jako i miluje, pak je tahle romantická chuťovka přesně pro vás. Smrtonosná soutěž, dva nepřátelé, které to k sobě přitahuje magickou silou i boj o moc budou vašimi společníky v napínavém příběhu o temnotě lidské duše, zkáze i důvěře, o kterou je potřeba usilovat.

Příběh je vyprávěn ich-formou ze dvou úhlů pohledů hlavních postav. Paedyn patří mezi Obyčejné a král se už kdysi rozhodl, že tohle plémě nechá vyhladit, jenomže tahle holka se umí dobře schovávat a to dokonce i přímo pod nosem krále. Účastní se jeho Očistných zkoušek, v kterých jde o život i o moc. Problémem se trochu stává králův syn Kai, ke kterému jí to značně táhne a ani on není vůči ní imunní. Láska kvete za každé příležitosti a jenom čas ukáže, zda zvítězí věrnost králi či snad zalíbení k téhle husté holce.

„Víš,“ zamumlám a pozorně si prohlížím kousnutí, „začínám si myslet, že si ta zranění užíváš, už jen proto, abys mohl mít moje ruce všude po těle.“
Tiše se zasměje. Prakticky cítím, jak po mně přejíždí pohledem, když řekne“ „Ale já tě k ničemu nenutím, zlato. Klidně mě nech vykrvácet, jestli musíš. Protože já chci mít tvoje ruce všude po těle, jen když to budeš sama chtít.“
Pohledem sklouznu k jeho šedým očím, které se na mě upírají. Hraju velmi nebezpečnou hru. Kráčím po ostří nože a doufám, že se nepořežu. Hraju si s ohněm a doufám, že se nespálím. Plavu v nebezpečných proudech a doufám, že se neutopím.
On je nebezpečný.

Autorčin styl je příjemný, čtivý a velmi živý. Fantasy obrazy se vám zhmotňují před očima a vy intenzivně cítíte všechny chutě a pestré barvy tohoto vyprávění. Velmi rychle jste chyceni do nebezpečných pastí příběhu a s napětím a zdravou dávkou zvědavosti jste natěšeni na další dějový vývoj. A ten, ačkoliv omílá další profláknutou osu o smrtícím souboji a love story mezi nepřáteli, se autorce povedl. Dostatek akcí, vyhrocených situací i natahovaná romantická linka vás udržují v příběhu a vy si užíváte tento fantasy trip, kde to jiskří nejenom přitažlivostí, ale i přátelstvím a důvěrou. Já osobně bych vyprávění trochu zkrátila, poslední třetina knihy už s ničím novým nepřichází a pozvolna přestává fungovat i dokola omílaný koncept.

Tady krev teče ze všech a všemi směry. Krvavá lázeň, která dost často zalévá děj i jeho hrdiny kbelíky červené tekutiny je trochu úchylně vzrušující podívanou a vy si na ni natolik zvyknete, že ji za polovinou knihy přestanete vnímat a berete ji už jako nezbytnou součást života. Stejným způsobem se tváří i romantická linka, jejíž slow burn styl se rozjíždí tak pozvolna až zřejmě i zapomene, k čemu že to má dojít. 😉

Ačkoliv se autorka nevyhnula jistému motání v kruhu a některé zápletky a pasáže se ji občas opakovaly, čímž malinko podtrhly koberec pod dějovou osou, román Bezmocná byl nakonec fajn. Živé vyprávění vedené s energií a vzrušujícím napětím mě dokázalo zaujmout a rozhodně potřebuji i pokračování. Fantasy příběh určený pro čtenáře 15+ je sice omílanou podívanou seskládanou z několika dobře zavedených zápletek, ale za to lahůdkovou.

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ ❤ 🤍

Autor: Veronika Es.

Listovat knihou můžete zde, na stránkách Knižního klubu.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *