Recenze

1913. Co jsem ještě chtěl vyprávět

Píše se rok 1913 a jen měsíce lidstvo dělí od válečného šílenství 1.světové války ⚔️, která udělá tlustou čáru za „starými pořádky“ upjatého, sešněrovaného 19. století. FLORIAN ILLIES pokračuje v mozaice příběhů z roku, kdy se natočí první němý film o potopení Titanicu ?, kde hrají skuteční přeživší pasažéři, Roland Garros přelétá Středozemní moře a Marcel Proust finišuje korektury na své knize Hledání ztraceného času…. Pojďte a přečtěte si knihu s názvem 1913. CO JSEM JEŠTĚ CHTĚL VYPRÁVĚT ?

Název: 1913. Co jsem ještě chtěl vyprávět

Autor: Florian Illies

Nakladatelství: Host

Rok: 2021

Počet stran: 255

Oficiální anotace

Návrat do léta jednoho století 

Z knihy 1913. Léto jednoho století se ihned po vydání stal mezinárodní hit. Florianu Illiesovi se v krátkých prozaických črtách podařilo zachytit atmosféru odcházejícího devatenáctého století i záblesky toho nadcházejícího. Fascinující dobové výjevy z předválečné Prahy, Vídně či Berlína měly jedinou vadu — skončily. Ke stejnému závěru dospěl naštěstí také Florian Illies, který se znovu pustil do pročesávání archivů, knihoven a galerií a připravil obdobně hypnotické a vtahující pokračování. Opět se tak můžeme ponořit do životů spisovatelů, umělců a novinářů, kteří sice cítí konec jedné epochy, avšak nemohou tušit, co má přijít po ní. 

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Florian Illies (nar. 1971) vystudoval dějiny umění v Bonnu a Oxfordu. Působil v novinách Frankfurter Allgemeine Zeitung a týdeníku Die Zeit. Od roku 2019 je výkonným ředitelem nakladatelství Rowohlt Verlag. Do povědomí veřejnosti se zapsal knižní reflexí zkušeností vlastní generace Generation GolfEine Inspektion (Generace Golf. Inspekce, 2000) a následnými pokračováními, jichž se doposud prodalo přes milion výtisků. Globální úspěch zaznamenal s historickou mozaikou 1913. Léto jednoho století (2012), přeloženou do více než dvaceti jazyků. V roce 2018 na knihu navázal neméně úspěšným pokračováním 1913. Co jsem ještě chtěl vyprávět (česky 2021). (Foto: Florian Illies, zdroj – Foto: © Juliana Krohn / Literaturhaus München. Text: WWW.HOSTBRNO.CZ) ℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Summa summarum

České vydání knihy Floriana Illiese vychází v šité vazbě, s tvrdými deskami a křídovým přebalem. Obálka nakladatelství Host se mi líbí dokonce mnohem více než u německého originálu?. Pro ty, co neznají 1.díl s názvem 1913 Léto jednoho století prozradím, že ani tato autorova kniha není „román s dějem“. Připravte se na kraťoučké „novinové výstřižky“, které pan spisovatel vtipně a elegantně „poslepoval“ do barevného, „živého“ celku, kterého, jakmile se do knihy začtete, nebudete mít dost. F. Illies čtenáře seznámí s více i méně známými fakty, událostmi a „drby“ týkající se slavných umělců, vědců, dobrodruhů atd. a to vše odlehčeným stylem, „který se čte sám“… Je pravděpodobné, že čtenáři nebudou znát všechny osoby či události, na které autor odkazuje, ale to je právě ten moment, kdy je potřeba „se probudit a začít gúglit ? “ . Já jsem se díky tomu dozvěděla opravdu dost nových věcí ?… Očekávejte, že s knihou 1913 Co jsem ještě chtěl vyprávět, se vám do rukou dostane ironií okořeněný, čtivý průřez politicko-kulturně-uměleckým životem roku 1913. Kniha se mi moc líbila, měla jsem ji přečtenou během dvou dní (i přes to, že jsem stále něco „gúglila“ ?). Doporučuji všem milovníkům historie, umění a knihomolům „všeho druhu “ ❤.

Hodnocení:  ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Za zajímavosti, důležité milníky i drby z předválečného roku děkuji ❤ nakladatelství Host ❤.

 

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *