Recenze

Vaříme beze zbytku

Většině kuchařek a hospodyněk se nechce vyhazovat „unavenou“ zeleninou a ovoce, nedojedené brambory „od oběda“ či zbytky uzenin, jenže někdy může chybět správný  nápad… Pokud k této skupině patříte, jistě se vám bude líbit moderní titul z nakladatelství Grada, který nabízí mnoho inspirace a konkrétní recepty / postupy, jak dát zbytkům z lednice druhou šanci. Pojďme se spolu podívat na krásnou knihu Kateřiny Bičíkové :).

Název: Vaříme beze zbytku

Podtitul: Recepty od kořínku po květ

Autor: Kateřina Bičíková

Nakladatelství: Grada

Rok: 2022

Počet stran: 176

Oficiální anotace

Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel! Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat. Krémová polévka s mrkvovou natí, řepný burger, kopřivový špenát, šeříkový sirup nebo plněné kedlubnové listy, saláty, dezerty i likéry – množství lahodných bezmasých receptů, stravitelných přitom i pro fajnovější jazýčky a zapřisáhlé masožrouty, kterým se při  pohledu na porosty medvědího česneku či ředkvičkové listy prostě (zatím!) nesbíhají sliny.

Summa summarum

Dovoluji si tvrdit, že každé hospodyni, které se kniha Vaříme beze zbytku se nadšením rozšíří zorničky :). Kniha má moderní vzhled a perfektní řemeslné zpracování: tvrdé desky s fotografií a šitou vazbu. Jakmile knihu zběžně prolistujete, zjistíte, že u každého receptu je atraktivní, celostránkové barevné foto výsledného pokrmu v moderním aranžmá. V úvodu knihy svým čtenářům sympatická autorka Kateřina Bičíková prozradí, jak jí „napadlo“ sepsat knihu plnou originálních receptů ze zbytků z lednici. První část knihy se zaměřuje na zpracování zbylých příloh, okrájené zeleniny a ovoce apod.  V obsahu ji najdete pod označením “ ZE SPÍŽE „ . Druhá část knihy jsou bezezbytkové recepty na využití kompletně celé zeleniny a ovoce : od kořínku po květ “ ZE ZAHRADY „. Třetí část se nazývá “ Z LESA A LOUKY“. Na knize se mi velmi líbí, že mnoho receptů je bezmasých a většina z nich je postavená na běžně používaných a dostupných surovin, které používáme. Ovšem v knize se seznámíme s postupy, jak využít i přezrálé např.: kimči či orientální čočku. Kniha obsahuje celkem 80 receptů, které jsou jednoduše proveditelné. Osobně jsem z tohoto množství znala pouze 3 a ostatní byly velkým (milým) překvapením :). Kniha se mi líbí ❤, upřímně doporučuji všem, kdo chtějí vařit více ekonomicky a zaroveň i ekologicky.

Hodnocení:  ❤❤❤❤❤

Za moderní, krásnou kuchařku děkuji nakladatelství Grada.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *