Recenze

Okamžiky štěstí

Osvědčený autor PATRIK HARTL opět nezklamal. Jeho OKAMŽIKY ŠTĚSTÍ mi přinesly spoustu hezkých chvil i pocity nezměrného štěstí.

„Člověk může mít neuvěřitelný štěstí a nevědět o tom.“

Název: Okamžiky štěstí

Autor: Patrik Hartl

Nakladatelství: Bourdon

Počet stran: 520

Rok vydání: 2016

Kniha, kterou můžete číst z jedné i druhé strany, buď pohledem Jáchyma, nebo očima jeho sestry Veroniky.

Spolu s oběma hrdiny příběhu se vydáte do nelehkého dospívání „pražských děcek“, sourozenců Jáchyma a jeho starší sestry Veroniky. Tragicky přijdou o své rodiče a jim tak nezbyde nic jiného, než rychle dospět a naučit se prát se svým životem stylem pokus – omyl, protože nikdo už jim nezbyl, kdo by je varoval před neuváženým životním rozhodnutím. Každý z nich se s osudem pere po svém. Jáchym jde přes mrtvoly a Veronika se snaží zvládnout nejen roli hlavy rodiny, ale hlavně také svůj život, který ji připravuje jednu překážku za druhou. Naštěstí mají kolem sebe přátele, kteří jim pomocnou ruku vždy nabídnou a nic za to neočekávají. Budete s nimi prožívat jejich pády i vzestupy, krachy i lásky a hledat štěstí v každém kousku všedního dne.

≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥

Knihu jsem začala číst z pohledu Jáchyma. Tato chlapská část se četla skvěle, mám ráda, když je příběh napsán z mužského pohledu – stále je na těch chlapech co nového objevovat 😉 . Trochu slabší mně přišla prostřední část situovaná do Ameriky, ale to bylo spíše mnou – já ráda zůstávám s českým autorem u nás doma.

Mohlo by vám připadat stejně jako mně, že číst znova to samé z pohledu Veroniky je už dost zbytečné, ale nenechte se odradit, protože ženský pohled na stejnou věc je prostě jiný. Navíc Veronika vysvětluje některé věci, které Jáchym zmínil jenom okrajově, podrobněji a vy tak konečně pochopíte, jak se události staly i to jaké skutečnosti tomu předcházely.

Jedna půlka lidí je nešťastná, protože o svým životě přemejšlí málo, a druhá proto, že o něm přemejšlí moc,“ dodal ještě ke své diagnóze. A Veronice ten jeho příběh pomohl víc než všechny terapie. Hlavně kvůli němu se totiž rozhodla, že zkusí o svém životě přemýšlet míň. A neskutečně se jí ulevilo.

Patrik Hartl je autor, který píše o životě. O skutečném životě ve všech jeho podobách a jistá dávka vulgarit, které se autor rozhodně nevyhýbá, i ta je součástí našeho života. S každou jeho knihou není problém se ztotožnit, protože to samé by se klidně mohlo stát i vám nebo při nejmenším vašim sousedům. Natolik jsou jeho knihy opravdové.

Ačkoli Okamžiky štěstí nebyly čtenáři až tak kladně přijaty a musím se přiznat, že i já jsem několik roků odolávala, nakonec jsem byla z knihy nadšená. Na pana Hartla prostě nedám dopustit.

Četl jsem teďka jednu knížku a tam se psalo, že to, co nazýváme štěstím, je prostě okamžik, kdy přestáváme mít strach.

Hodnocení: 92 %

Autor: Veronika Es.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *