Recenze

Sestry od majáku

Příběh o sesterské i milenecké lásce, těžkých rozhodnutích i životních změnách vám přináší román SESTRY OD MAJÁKU. Vítejte na ostrově Jersey v nelítostných časech 2. světové války, kde není místo na lásku ani na plnění svých snů. Pro dvě sestry nastává období odvahy, vzdoru i naděje a pro vás čas na dojemné a poutavé vyprávění.

Název: Sestry od majáku
Autor: Gill Thompson
Překlad: Kristýna Melišová
Nakladatelství: Euromedia Group Ikar
Rok vydání: 2023
Počet stran: 376

Sestrám Alice a Jenny je kolem dvaceti let, když Němci obsadí jejich domov, ostrov Jersey. Alice jako zdravotní sestru povolají k práci v německé nemocnici. Ani netuší, že tam sice najde velkou lásku, ale podstoupí ještě větší oběť a bude muset odjet za moře, kde se stane svědkem nesnesitelného utrpení. Její sestra Jenny se mezitím připojí k povstalcům na ostrově, kteří se rozhodnou vzepřít se okupantům. Válka oběma sestrám přinese těžké volby, zlomená srdce a životní změny.

ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ ℑ

Román Sestry od majáku je krásným a dojemným čtením, v kterém rezonuje láska, romantika, odboj i zlomená srdce. Autorka Gill Thompson je známá svým zaměřením se na 2. světovou válku a ani její nejnovější počin není výjimkou. Tentokrát vás přivítají Normanské ostrovy, jejichž nespoutanost, krása i barevnost moře přinášejí čtenářům stejný požitek jako atraktivní příběh zakázané lásky.

Příběh vyprávěný er-formou sleduje dění kolem dvou sester Alice a Jenny. Jejich rodina žije na ostrově Jersey poklidným životem, v kterém má každý člen své stabilní místo a svůj plán do budoucna. To se ovšem změní s příchodem nacistů, kteří zasévají smrt i zkázu a ta se dotkne i této rodiny. Stejně jako maják, i tyhle dvě sestry jsou pro sebe navzájem zdrojem naděje a ochrany a tu v této neklidné době potřebují jako sůl.

V její mysli byly zas sestrami od majáku, prosily tátu, aby jim vyprávěl příběh o lampářích nebo o tom, jak málem došlo k příšerným ztroskotáním; jedna druhé psala krátké zprávy a vkládaly je do schránky pod postelí spolu s jejich charakteristickými kresbami. Potom se přenesla na loď s Pipem, pluli směrem ke křídově bledé věži v La Corbiére, a zatímco se tyčila nad Atlantikem, obdivovali její impozantnost. Její snění však vždy končilo strážní věží v Noirmont, kde se Stefanem letmo zahlédli její třpyt nad zátokou. Masivnost věže jí Stefana připomínala. A stejně jako on, i ta věž tam vždy bude stát a čekat na ni.
Všechna ta světla. Všechny ty symboly naděje a útěchy. V dávné minulosti naváděly námořníky domů; a jednoho dne dovedou domů i ji. Musela v to věřit.

Autorka píše velice čtivým stylem, který vás okamžitě vtáhne do děje. Před očima se vám odvíjí příběh rodiny Robinsonových a vy se stáváte součástí jejich životů, které je zavedu na vratký okraj, kde se rozhoduje o přežití. Válka vstupuje do jejich životů náhle a přináší sebou smrt a utrpení. Ačkoli je v románu všudypřítomná, do popředí se dostává dějová osa, která je postavena na vztazích, životních rozhodnutích i na lásce zakázané, neopěvované a výjimečné. Válku cítíte jako temného strašáka v pozadí, který do děje může kdykoli zasáhnout, nasměrovat ho jinou cestou nebo navždy zničit plány a sny svých postav.

Vyprávění se nese ve svěžím tempu, v kterém se střídá dostatek akcí i zvratů. I když jsem tak trochu byla o malý krůček napřed před autorkou a vytušila, kudy se budou ubírat osudy jejich knižních hrdinů, o napětí ani emoce jsem se připravit nenechala. A tady budete muset vytáhnout kapesník hned několikrát. Nejedná se o srdceryvné pocity, při kterých lapáte po dechu, autorka vás do svých emocí zlehka ponoří, nechá je na malý okamžik působit, aby se vám dostaly do každého vašeho koutku srdce, a převede vás jistou rukou k naději a odhodlání vzdorovat nelehkým podmínkám a vidět v dálce lepší zítřky.

Román Sestry od majáku se mi moc líbil. Atraktivní téma, v kterém nechybí komplikované vztahy, intenzivní láska ani malý kousek historie Normanských ostrovů vás dokáže bez obtíží chytit za srdce i čtenářskou mysl. Kouzelné popisy prostředí ostrova Jersey, kde bouří temné moře i dějiny se vám bude moc zamlouvat a pokud máte rádi dojemné a romantické příběhy odehrávající se v ponurých časech nacistického teroru, pak tady určitě nesáhnete vedle.

Hodnocení: ❤ ❤ ❤ ❤ 💔

Za emotivní a poutavé vyprávění situované na ostrov Jersey děkuji nakladatelství Euromedia Group. Knihu Sestry od majáku můžete pořídit na stránkách knihkupectví Luxor.

Autor: Veronika Es.

Listovat knihou můžete zde, na stránkách Knižního klubu.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *