Recenze

Květinová kuchařka

Květinami příroda člověka neobdařila „jen“ proto, aby si je mohl trhat do vázy, či aby mu zdobily záhony. Každá z nich je úžasný exponát, který může být zároveň lékem, jídlem, kořením či potěchou pro oko – a nezřídka je vše dohromady 🙂 . V mnohých případech se k bylinám a květinám Kreslení Květina Pružina - Obrázek zdarma na Pixabay váží pověsti či zaříkání. Jana Vlková svou knihou vzdala krásný hold všemu tuzemskému býlí – nechte se zlákat plejádou barev  Tvrdé a měkké slabiky a tvarů, nahlédněte do její Květinové kuchařky ODKAZY z nakladatelství Smart Press.

Název: Květinová kuchařka

Podtitul: Jedlé  kvítí a býlí na vaření a zdobení

Autor: Jana Vlková

Nakladatelství: Smart Press

Rok: 2020

Počet stran: 288

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti.

… Sbírání květů má především blahodárný účinek na psychiku. Dále pak na motoriku především jemnou. Dietologické a gastronomické dopady jsou až na třetím místě. Co se týče prvně jmenovaného, jistě by to vydalo na objemnou lékařskou knihu. Sběr na zahradě nebo v přírodě vás nutí se soustředit na rozpoznání květů, čímž se myšlenkový kolotoč nesplněných úkolů a starostí v neustále stresovaném mozku dostane do pozadí nebo se i úplně zastaví. … „

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Jana Vlková

Jana Vlková se s humorem sobě vlastním představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí. Vystudovala ekologii na Přírodovědecké fakultě UK a fakultu sociálních věd tamtéž. Vaření, jídlo a gastronomie ve všech podobách je její velkou vášní, a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se postupně spojily. Již dva roky pořádá zimní přednášky o jedlých květech a jarní a letní semináře v přírodě. Stále vzrůstající zájem o tyto akce ji velmi těší. Založila blog kytkykjidlu.blogspot.cz a webové stránky www.kytkykjidlu.cz. Provozuje též kabinet kulinárního koučinku: www.kulinarnikoucink.cz.

Foto: Jana Vlková (Foto a text zdroj: Smart Press)

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘ Summa summarum

Díky Květinové kuchařce budete mít v knihovně dalšího „miláčka“ , ke kterému se budete rádi vracet, abyste se „pokochali“ 🙂 ,  už jen kvůli jeho vizuální podobě: má zajímavý čtvercový formát, nádherné tvrdé desky, je tištěna na křídovém papíře a hlavně obsahuje skutečně plno velice povedených barevných fotografií a ilustrací.

Kniha je rozčleněna do 4 kapitol, které odpovídají ročním obdobím a čtenář brzy zjistí, že se jedná o originální kuchařku a herbář v jednom. Dále v publikaci najdete tipy, jak se vybavit do přírody a jakým způsobem si s lehkostí osvojit základy sběru jedlých rostlin. Autorka do knihy zařadila i důležité varování o nebezpečí skrývajícím se v jedovatých rostlinách ( str. 20 Jak si kvítím a býlím neotrávit život). Pokud se nápady Jany Vlkové necháte inspirovat, zjistíte, že sbírání a následné zpracování darů přírody je i kouzelná cesta k vnitřnímu klidu, míru, pohodě a vyrovnanosti. 

Každé „roční období “ v knize začíná představením rostlin, které jsou pro danou část roku typické. Autorka jim většinou věnuje celou dvojstranu. Podobně jako v herbáři zde naleznete informace, kde a kdy rostlina roste, jak ji rozeznáme a jak ji můžeme využít v kuchyni. Součástí textu je i krásná ilustrace bylin, kde je používaná část rostliny barevná, zbytek kresby je černobílý. Většinou se u každé kytičky dozvíme navíc nějakou lidovou moudrost, pořekadlo nebo pověst.

„… Na Sibiři se říká, že pod květy podbělu bydlí trpaslíci. Vystrkují květy podle momentální nálady a libovůle a poutníkům ukazují buď správnou nebo špatnou cestu. Záleží na tom, jak se jim konkrétní poutník líbí. …“

Po herbářové části následují originální recepty s tipy a triky na přípravu chutných polévek, salátů, Titlepomazánek a hlavních chodů. Na jídla, jejichž součástí jsou kytičky, kytky a bylinky dostanete chuť hlavně díky profesionálním fotografiím hotových pokrmů. U receptu je vždy uvedeno, pro kolik lidí je množství určeno, soupis surovin a podrobný postup – ve většině případů zde najdete Tipy a triky – osobní „vychytávky“ autorky. ( Foto Smart Press).

Já jsem z knihy nadšená. Dříve –  než se mi dostal výtisk do ruky – jsem si neuměla představit, jak může spojení „herbáře a kuchařky“ fungovat, už to vím – skvěle 🙂 !! Navíc herbářů ( u mě doma) „není nikdy dost“ a inspirací na zdravá, chutná jídla také ne… . Pokud to máte podobně, předpokládám, že je volba jasná… 🙂 Výsledek obrázku pro heart

Hodnocení: 100% Výsledek obrázku pro heart Výsledek obrázku pro heart

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Outlet Tus zapatos hechos en España Hasta 50% – miMaO ShopOnline

!!!! Červen 2020 !!!!

Sleva na tuto knihu  na stránkách nakladatelství je 50% !

Mrknětě na Smart Press 😉 !

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Za nádherného knižního „mazlíka“, ze kterého se srdce tetelí blahem každému knihomilovi, kuchařce i kytkofilovi 🙂 , děkuji Výsledek obrázku pro heart nakladatelství Smart Press Výsledek obrázku pro heart. Zároveň i za výtisk poskytnutý k recenzi.

Mohlo by se vám také líbit...

1 komentář

  1. […] část notýsku je graficky barevně odlišena od jiných. Stejně jako Květinová kuchařka (viz. recenze) je i Notes rozdělen na 4 části – čtyři roční období a kopíruje životní cyklus […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *