Recenze

Recyklovaná kuchařka

Všichni víme, že se ´jídlem má šetřit´, ale málokdo, nám poradí ´jak na to´.  Autorka knihy Recyklovaná kuchařka se se svými čtenáři podělí o své know-how, recepty a zkušenosti a díky ní se třeba i vaše kuchyně stane ´bezezbytková´. Otevřete s námi krásnou knihu z nakladatelství Smart Press a změňte pohled na nedojedené a ´unavené´ jídlo v lednici a spíži.

Název: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Podtitul: Moderní domácnost beze zbytku

Autor: Jitka Rákosníková

Fotografie: Alena Hrbková

Nakladatelství: Smart Press

Rok: 2020

Počet stran: 156

Oficiální anotace

Jádrem knihy je výběr nejzajímavějších receptů inspirovaných autorčinými zkušenostmi s mezinárodní gastronomií, klíčových pro všechny kategorie ingrediencí od luštěnin přes pečivo až po mléčné výrobky – přes 40 velkých receptů, doplněných dalšími obměnami a inspiracemi na úsporné a přitom kvalitní jídlo. Nabízí také praktická úsporná desatera pro každou domácnost či zužitkování surovin na domácí alternativy kupovaných výrobků (například domácí pancettu nebo vlastní sýr).

Summa summarum

Jak je u nakladatelství Smart Press dobrým zvykem i Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové je potěchou pro oko: je tištěna na křídovém papíře, má pevnou vazbu a hlavně obsahuje nepřeberné množství celostránkových barevných fotografií, které jsou mistrovsky naaranžované a nafocené. 

Obsah je rozdělen do 8 částí:

TitleÚvod

Rýže, luštěniny & zrniny

Mléko &  mléčné výrobky

Chléb & pečivo

Maso, ryby &  uzeniny

Zelenina &  brambory

Co zůstalo ve spíži & ledničce

Poslední slovo (Foto zdroj: Smart Press)

Autorka knihy potěší každého, kdo v kuchyni rád experimentuje a zkouší nové, zapomenuté a ´neohrané recepty´. Jitka Rákosníková se podělí nejen o 40 vlastních i mezinárodních receptů na hlavní jídla, ale i  kuchařské tripy, tipy a vychytávky. Na samotných receptech se mi nejvíce líbil fakt, že je můžeme sami libovolně obměňovat podle toho, na co máme chuť a co nám zrovna přebývá v lednici. A hlavně jsou jednoduše zvládnutelné i pro kuchaře – začátečníky. Autorka čtenářům nabízí podrobný postup a poradí i s tím, jak základní potravinu připravit tak, aby se nám následně lépe ´recyklovala´. Zároveň oceňuji vtipný a svěží styl, jakým autorka píše: kniha baví a hezky se v ní čte, i když se vám zrovna vůbec vařit nechce :).  Za základní suroviny vybírá ty, které doma ´najdeme´vždy: starší pečivo, uvařené brambory či rýže od včerejšího obědu, procházející jogurt apod. Díky autorčiným receptům jim můžeme vdechnout novou a mnohdy chutnější formu, než jsme původně zamýšleli. Naučíme se vařit ekonomicky a ekologicky a hlavně chutně a ´jinak´!! 

Recyklovaná kuchařka je krásný úlovek do knihovny každého, kdo si našel cestu k ´zero-waste´ životní filozofii, má blízko k ekologii, rád experimentuje v kuchyni nebo ´jen´ nerad vyhazuje jídlo… Mně se kniha velmi líbí, pomohla mi objevit kouzlo anglických slaných koláčů a to ´za pár kaček´:). Doporučuji.

Hodnocení: 100%

Za krásnou a chytrou kuchařku děkuji Výsledek obrázku pro heartnakladatelství SmartPress Výsledek obrázku pro heart.

Title

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *