Všichni víme, že se ´jídlem má šetřit´, ale málokdo, nám poradí ´jak na to´. Autorka knihy Recyklovaná kuchařka se se svými čtenáři podělí o své know-how, recepty a zkušenosti a díky ní se třeba i vaše kuchyně stane ´bezezbytková´. Otevřete s námi krásnou knihu z nakladatelství Smart Press a změňte pohled na nedojedené a ´unavené´ jídlo v lednici a spíži.
Název: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Podtitul: Moderní domácnost beze zbytku
Autor: Jitka Rákosníková
Fotografie: Alena Hrbková
Nakladatelství: Smart Press
Rok: 2020
Počet stran: 156
Oficiální anotace
Jádrem knihy je výběr nejzajímavějších receptů inspirovaných autorčinými zkušenostmi s mezinárodní gastronomií, klíčových pro všechny kategorie ingrediencí od luštěnin přes pečivo až po mléčné výrobky – přes 40 velkých receptů, doplněných dalšími obměnami a inspiracemi na úsporné a přitom kvalitní jídlo. Nabízí také praktická úsporná desatera pro každou domácnost či zužitkování surovin na domácí alternativy kupovaných výrobků (například domácí pancettu nebo vlastní sýr).
Summa summarum
Jak je u nakladatelství Smart Press dobrým zvykem i Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové je potěchou pro oko: je tištěna na křídovém papíře, má pevnou vazbu a hlavně obsahuje nepřeberné množství celostránkových barevných fotografií, které jsou mistrovsky naaranžované a nafocené.
Obsah je rozdělen do 8 částí:
Úvod
Rýže, luštěniny & zrniny
Mléko & mléčné výrobky
Chléb & pečivo
Maso, ryby & uzeniny
Zelenina & brambory
Co zůstalo ve spíži & ledničce
Poslední slovo (Foto zdroj: Smart Press)
Autorka knihy potěší každého, kdo v kuchyni rád experimentuje a zkouší nové, zapomenuté a ´neohrané recepty´. Jitka Rákosníková se podělí nejen o 40 vlastních i mezinárodních receptů na hlavní jídla, ale i kuchařské tripy, tipy a vychytávky. Na samotných receptech se mi nejvíce líbil fakt, že je můžeme sami libovolně obměňovat podle toho, na co máme chuť a co nám zrovna přebývá v lednici. A hlavně jsou jednoduše zvládnutelné i pro kuchaře – začátečníky. Autorka čtenářům nabízí podrobný postup a poradí i s tím, jak základní potravinu připravit tak, aby se nám následně lépe ´recyklovala´. Zároveň oceňuji vtipný a svěží styl, jakým autorka píše: kniha baví a hezky se v ní čte, i když se vám zrovna vůbec vařit nechce :). Za základní suroviny vybírá ty, které doma ´najdeme´vždy: starší pečivo, uvařené brambory či rýže od včerejšího obědu, procházející jogurt apod. Díky autorčiným receptům jim můžeme vdechnout novou a mnohdy chutnější formu, než jsme původně zamýšleli. Naučíme se vařit ekonomicky a ekologicky a hlavně chutně a ´jinak´!!
Recyklovaná kuchařka je krásný úlovek do knihovny každého, kdo si našel cestu k ´zero-waste´ životní filozofii, má blízko k ekologii, rád experimentuje v kuchyni nebo ´jen´ nerad vyhazuje jídlo… Mně se kniha velmi líbí, pomohla mi objevit kouzlo anglických slaných koláčů a to ´za pár kaček´:). Doporučuji ♥.
Hodnocení: 100%
Za krásnou a chytrou kuchařku děkuji nakladatelství SmartPress .