Recenze

Zeleninová kuchařka – pro VEGANY

Patříte mezi vegetariány, vegany či jen chcete konzumovat méně cukru, masa a lepku? Pak otevřete kuchařku Petra Klímy z nakladatelství Smart Press a zjistíte, že kniha nejen, že obsahuje téměř 100 autorských receptů, ale své čtenáře seznamuje s tradiční i zapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice, kadeřávek či černý kořen. V receptech se nepoužívají  živočišné produkty – ani mléko a vejce.

Název: Zeleninová kuchařka – pro VEGANY

Podtitul: Z farmy přímo na váš stůl

Edice: Jídlo jako lék

Autor: Petr Klíma

Nakladatelství: Smart Press

Rok: 2017, 1. dotisk 2018

Počet stran: 208

Zdravé jídlo, jeho správný výběr a správná příprava nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích… TitleNěkdy se můžeme díky němu dokonce zcela uzdravit. Krásná kniha Zeleninová kuchařka nám poradí, jak se zdravým vařením začít začít a co dobrého si v každém ročním období nachystat. Poradí nám, co a jak  s chutí jíst, když chceme omezit konzumaci masa, živočišného mléka, lepku a cukru… (Foto zdroj: Smart Press)

„… Ředkev vodnice patří u nás k méně známé zelenině. Dokonce ani na farmářských trzích není zcela běžně k sehnání. Chuťově se vyrovná jak ředkvi, tak i kedlubně, přičemž její jemná chuť nejlépe vynikne u nepříliš přerostlých bulev. … „

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

O autorovi

TitlePetr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press již vydal Zeleninovou kuchařku a Luštěninovou kuchařku. (Foto, text, zdroj: Smart Press)

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Summa summarum

Nakladatelství Smart Press ve své edici Jídlo jako lék vydalo další krásnou knihu s pevnými deskami, záložkou, tištěnou na křídovém papíře s množstvím barevných fotografií.

Obsah knihy je rozdělen do 6 částí:

TitleJaro 

Léto

Podzim 

Zima

Exotika

Vybraná sezónní menu (Foto zdroj: Smart Press)

Autor své recepty rozdělil podle ročních období a exotickým a sezónním pokrmům věnoval vlastní kapitoly.

Každé roční období (kapitola) začíná krátkým autorovým popisem prací v dané roční době na farmě svého ´dvorního dodavatele´ farmáře Milana a pak následují recepty.

Obdobně jako v jiných kuchařských knihách u každého receptu najdeme seznam potřebných surovin a detailní postup přípravy. Vždy se dozvíme, s kolika hladovými jedlíky recept počítá a jak dlouhý čas nám příprava pokrmu zabere. Dále je v hlavičce textu uvedeno, zda jsou recepty bezlepkové, bez cukru apod. … U každého popisu přípravy se s námi autor knihy / kuchař podělí o své tipy a vychytávky: jaké suroviny lze čím nahradit či doplnit, jakým způsobem pokrm získá na vydatnosti či jeho vzhled na atraktivitě. 

„… Při vaření si odložte stranou část fazolí, osmaženou cuketu a kapary. Na talíři můžete polévku těmito surovinami dozdobit. Polévku je dobré pokapat olivovým olejem. … „

Jsem přesvědčena, že se srdce všech veganů a vegetariánů zatetelí radostí, již po letmém prolistování knihy. Pokud s alternativní stravou začínáte, může se stát, že některé suroviny pro vás budou neznámé a budete si je muset ´vygúglit´.

Mně se kniha velmi líbí. Potěšilo mě její luxusní, řemeslné zpracování, atraktivní fotografie i čtivý doplňkový text. Obsahuje neohrané, originální recepty na zdravá jídla: slaná, sladká, pomazánky, polévky i saláty. Doporučuji.

Hodnocení: 100%

Za krásnou knihu plnou zdravých laskomin děkuji nakladatelství Smart Press .

 

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *