Patříte mezi vegetariány, vegany či jen chcete konzumovat méně cukru, masa a lepku? Pak otevřete kuchařku Petra Klímy z nakladatelství Smart Press a zjistíte, že kniha nejen, že obsahuje téměř 100 autorských receptů, ale své čtenáře seznamuje s tradiční i zapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice, kadeřávek či černý kořen. V receptech se nepoužívají živočišné produkty – ani mléko a vejce.
Název: Zeleninová kuchařka – pro VEGANY
Podtitul: Z farmy přímo na váš stůl
Edice: Jídlo jako lék
Autor: Petr Klíma
Rok: 2017, 1. dotisk 2018
Počet stran: 208
Zdravé jídlo, jeho správný výběr a správná příprava nám může pomoci při mnoha zdravotních potížích… Někdy se můžeme díky němu dokonce zcela uzdravit. Krásná kniha Zeleninová kuchařka nám poradí, jak se zdravým vařením začít začít a co dobrého si v každém ročním období nachystat. Poradí nám, co a jak s chutí jíst, když chceme omezit konzumaci masa, živočišného mléka, lepku a cukru… (Foto zdroj: Smart Press)
„… Ředkev vodnice patří u nás k méně známé zelenině. Dokonce ani na farmářských trzích není zcela běžně k sehnání. Chuťově se vyrovná jak ředkvi, tak i kedlubně, přičemž její jemná chuť nejlépe vynikne u nepříliš přerostlých bulev. … „
℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘
O autorovi
Petr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press již vydal Zeleninovou kuchařku a Luštěninovou kuchařku. (Foto, text, zdroj: Smart Press)
℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘
Summa summarum
Nakladatelství Smart Press ve své edici Jídlo jako lék vydalo další krásnou knihu s pevnými deskami, záložkou, tištěnou na křídovém papíře s množstvím barevných fotografií.
Obsah knihy je rozdělen do 6 částí:
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Exotika
Vybraná sezónní menu (Foto zdroj: Smart Press)
Autor své recepty rozdělil podle ročních období a exotickým a sezónním pokrmům věnoval vlastní kapitoly.
Každé roční období (kapitola) začíná krátkým autorovým popisem prací v dané roční době na farmě svého ´dvorního dodavatele´ farmáře Milana a pak následují recepty.
Obdobně jako v jiných kuchařských knihách u každého receptu najdeme seznam potřebných surovin a detailní postup přípravy. Vždy se dozvíme, s kolika hladovými jedlíky recept počítá a jak dlouhý čas nám příprava pokrmu zabere. Dále je v hlavičce textu uvedeno, zda jsou recepty bezlepkové, bez cukru apod. … U každého popisu přípravy se s námi autor knihy / kuchař podělí o své tipy a vychytávky: jaké suroviny lze čím nahradit či doplnit, jakým způsobem pokrm získá na vydatnosti či jeho vzhled na atraktivitě.
„… Při vaření si odložte stranou část fazolí, osmaženou cuketu a kapary. Na talíři můžete polévku těmito surovinami dozdobit. Polévku je dobré pokapat olivovým olejem. … „
Jsem přesvědčena, že se srdce všech veganů a vegetariánů zatetelí radostí, již po letmém prolistování knihy. Pokud s alternativní stravou začínáte, může se stát, že některé suroviny pro vás budou neznámé a budete si je muset ´vygúglit´.
Mně se kniha velmi líbí. Potěšilo mě její luxusní, řemeslné zpracování, atraktivní fotografie i čtivý doplňkový text. Obsahuje neohrané, originální recepty na zdravá jídla: slaná, sladká, pomazánky, polévky i saláty. Doporučuji ♥.
Hodnocení: 100% ♥ ♥
Za krásnou knihu plnou zdravých laskomin děkuji ♥ nakladatelství Smart Press ♥.