Recenze

Luštěninová kuchařka – pro VEGANY

Asi všichni si ze školní jídelny pamatujeme na hrachovou kaši, která byla všeobecně neoblíbená a u mnohých lidí hrách – díky této zelené, lepkavé hmotě –  upadl v nemilost na věčné časy… Naštěstí nadešel čas změny a v krásné knize nakladatelství Smart Press s názvem LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA – PRO VEGANY  nalezneme jídla, která nás přesvědčí o tom, že i luštěniny mohou chutnat skvěle – a dokonce i onen hrách 🙂 …

Název: Luštěninová kuchařka – pro VEGANY

Podtitul: se spoustou zeleniny

Autor: Petr Klíma

Nakladatelství: Smart Press

Rok: 2019

Počet stran: 224

“ … U malých dětí je pro konzumaci luštěnin hraniční 8.měsíc věku. Pak můžeme řádně upravené luštěniny přidávat i do dětské stravy – začínáme s loupanou červenou čočkou a loupaným mungem, postupně vyzkoušíme adzuki, loupaný půlený hrácha třeba cizrnu (ty však až zhruba od 10. – 12. měsíce). Vždy je však důležité dodržet správnou úpravu luštěnin a uvařit úplně do měkka, přidávat je v malém množství, ale především kombinovat je s uvařenou zeleninou či obilovinami. … “ 

TitleKniha LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA – PRO VEGANY v mnohé navazuje na autorův předchozí titul Zeleninová kuchařka – pro VEGANY ( recenze  na ni taktéž vyšla u nás na blogu). Kniha na Zeleninovou kuchařku navazuje zejména autorovým přístupem ke stravování a ve využívání čerstvých sezónních ingrediencí, a zároveň v mnohém zmiňovanou Zeleninovou kuchařku rozvíjí – přináší nové recepty a zapojuje další suroviny. Tato další kniha Petra Klímy je věnována luštěninám (zejména) jako kvalitnímu rostlinnému zdroji bílkovin. (Foto zdroj: Smart Press)

Summa summarum

Nakladatelství Smart Press v edici Jídlo jako lék vydalo Luštěninovou kuchařku, která stejně jako její starší, knižní sestra vyšla v šité vazbě, tištěna na křídovém papíře se záložkou a spoustou moderně naaranžovaných fotografiích, jejichž autorem je – stejně jako v předchozím případě – autor receptů a textu Petr Klíma. Díky tomu je kuchařská kniha i jakýmsi autentickým okénkem do života Petra Klímy a jeho nejbližších.

Kniha je rozdělena na 5 základních částí:

TitleSaláty, přílohy a pomazánky

Klíčené

Polévky

Hlavní chody

Laskominy a sladká jídla

V každé kapitole jsou podkapitoly věnované některým konkrétním druhům zeleniny (Např.:  Ředkvičky, Cuketa, Rajčata, Karotka, Mangold, Topinambur, Tuřín, Fenykl, Dýně, Květák, Paprika, Špenát …).

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

O autorovi

Petr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press již vydal Zeleninovou kuchařku a Luštěninovou kuchařku. (Foto, text, zdroj: Smart Press)

℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘

Šéfkuchař a autor titulu v jedné osobě nám mj. poradí s tím, jak luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření, jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat a skladovat. Na vlastních autorských receptech nám názorně předvede, co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy luštěnin se na  jaké jídla hodí nejlépe. 

„… Luštěniny, to jsou výživové poklady, ale v suché formě tak trochu ukrývají svou pravou tvář. Klíčky z nich jsou zdravé doslova dvojnásobně. … „

Ve všech receptech knihy spolu s luštěninami hraje zásadní roli čerstvá zelenina a bylinky. Titul nabízí postupy na nejrůznější typy jídel: od svačinkových dipů, pomazánek a salátů, přes polévky a pestrou nabídku hlavních jídel, až po netradiční sladkosti. Dokonale vystavěné recepty jsou navíc obohaceny o zajímavé souvislosti a autorovy originální tipy. Kniha je praktickým gurmánským průvodcem po světě rostlinných bílkovin a zároveň skvělou inspirací pro každodenní domácí vaření.

Věřím, že pokud vyznáváte vegetariánský / veganský životní styl, kuchařka bude velkým obohacením pro vás i vaše blízké. Kniha je nejen krásná na pohled, ale každý milovník zeleniny a zdravých pokrmů v ní nalezne studnici inspirace. Doporučuji ♥. 

Hodnocení: 100% 

Za knihu skvělých receptů na jídla plná bílkovin děkuji  nakladatelství Smart Press .

 

 

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *