Asi všichni si ze školní jídelny pamatujeme na hrachovou kaši, která byla všeobecně neoblíbená a u mnohých lidí hrách – díky této zelené, lepkavé hmotě – upadl v nemilost na věčné časy… Naštěstí nadešel čas změny a v krásné knize nakladatelství Smart Press s názvem LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA – PRO VEGANY nalezneme jídla, která nás přesvědčí o tom, že i luštěniny mohou chutnat skvěle – a dokonce i onen hrách 🙂 …
Název: Luštěninová kuchařka – pro VEGANY
Podtitul: se spoustou zeleniny
Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press
Rok: 2019
Počet stran: 224
“ … U malých dětí je pro konzumaci luštěnin hraniční 8.měsíc věku. Pak můžeme řádně upravené luštěniny přidávat i do dětské stravy – začínáme s loupanou červenou čočkou a loupaným mungem, postupně vyzkoušíme adzuki, loupaný půlený hrácha třeba cizrnu (ty však až zhruba od 10. – 12. měsíce). Vždy je však důležité dodržet správnou úpravu luštěnin a uvařit úplně do měkka, přidávat je v malém množství, ale především kombinovat je s uvařenou zeleninou či obilovinami. … “
Kniha LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA – PRO VEGANY v mnohé navazuje na autorův předchozí titul Zeleninová kuchařka – pro VEGANY ( recenze na ni taktéž vyšla u nás na blogu). Kniha na Zeleninovou kuchařku navazuje zejména autorovým přístupem ke stravování a ve využívání čerstvých sezónních ingrediencí, a zároveň v mnohém zmiňovanou Zeleninovou kuchařku rozvíjí – přináší nové recepty a zapojuje další suroviny. Tato další kniha Petra Klímy je věnována luštěninám (zejména) jako kvalitnímu rostlinnému zdroji bílkovin. (Foto zdroj: Smart Press)
Summa summarum
Nakladatelství Smart Press v edici Jídlo jako lék vydalo Luštěninovou kuchařku, která stejně jako její starší, knižní sestra vyšla v šité vazbě, tištěna na křídovém papíře se záložkou a spoustou moderně naaranžovaných fotografiích, jejichž autorem je – stejně jako v předchozím případě – autor receptů a textu Petr Klíma. Díky tomu je kuchařská kniha i jakýmsi autentickým okénkem do života Petra Klímy a jeho nejbližších.
Kniha je rozdělena na 5 základních částí:
Saláty, přílohy a pomazánky
Klíčené
Polévky
Hlavní chody
Laskominy a sladká jídla
V každé kapitole jsou podkapitoly věnované některým konkrétním druhům zeleniny (Např.: Ředkvičky, Cuketa, Rajčata, Karotka, Mangold, Topinambur, Tuřín, Fenykl, Dýně, Květák, Paprika, Špenát …).
℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘
O autorovi
Petr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press již vydal Zeleninovou kuchařku a Luštěninovou kuchařku. (Foto, text, zdroj: Smart Press)
℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘℘
Šéfkuchař a autor titulu v jedné osobě nám mj. poradí s tím, jak luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření, jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat a skladovat. Na vlastních autorských receptech nám názorně předvede, co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy luštěnin se na jaké jídla hodí nejlépe.
„… Luštěniny, to jsou výživové poklady, ale v suché formě tak trochu ukrývají svou pravou tvář. Klíčky z nich jsou zdravé doslova dvojnásobně. … „
Ve všech receptech knihy spolu s luštěninami hraje zásadní roli čerstvá zelenina a bylinky. Titul nabízí postupy na nejrůznější typy jídel: od svačinkových dipů, pomazánek a salátů, přes polévky a pestrou nabídku hlavních jídel, až po netradiční sladkosti. Dokonale vystavěné recepty jsou navíc obohaceny o zajímavé souvislosti a autorovy originální tipy. Kniha je praktickým gurmánským průvodcem po světě rostlinných bílkovin a zároveň skvělou inspirací pro každodenní domácí vaření.
Věřím, že pokud vyznáváte vegetariánský / veganský životní styl, kuchařka bude velkým obohacením pro vás i vaše blízké. Kniha je nejen krásná na pohled, ale každý milovník zeleniny a zdravých pokrmů v ní nalezne studnici inspirace. Doporučuji ♥.
Hodnocení: 100% ♥♥
Za knihu skvělých receptů na jídla plná bílkovin děkuji ♥ nakladatelství Smart Press ♥.